نوشته شده توسط : رها رادفر

ازه‌های فلزی و بتنی معروف‌ترین نوع ساختمان‌ها هستند. ساختار این سازه‌ها باید طوری باشد که تمام بارهای وارده را تحمل کرده و بارهای اضافه را به زمین انتقال دهند. این امر باعث عدم آسیب دیدن و تخریب سازه در برابر نیروهای استاتیک و داینامیک می‌شود. ساختار اسکلت‌ها، تیرها و ستون‌ها و نحوه اتصال آنها به همدیگر نقش زیادی در تحمل بار توسط ساختمان دارد. طبق این نکته و با توجه به نوع بنا و کاربرد آن، از سیستم‌ متفاوتی برای ایجاد اجزای باربر سازه استفاده می‌کنند. در این نوشته به معرفی انواع قاب‌ ساختمانی و کاربرد آنها می‌پردازیم.

قاب ساختمانی چیست؟

 این متدها که به دو نوع قاب سخت و مهاربندی شده تقسیم می‌شوند، از عناصر اصلی ساخت‌و‌ساز هستند. نحوه استفاده از آنها در بناهای مختلف با هم تفاوت دارد. به‌عنوان‌مثال سازه‌هایی که از نوع سخت استفاده می‌کنند، با اتصالات پین طبقه‌بندی می‌شوند و قاب‌های صلب نیز در آنها ثابت هستند؛ در صورتی که در سیستم مهاربندی شده، از انواع شیروانی و پورتال استفاده می‌کنند. در تعریفی ساده‌تر می‌توان گفت مکان و ساختار المان‌های باربر بنا مانند تیرها، ستون‌ها، مهاربندها و نحوه اتصال آنها را قاب‌های ساختمانی می‌گویند که تاثیری مستقیم در انتقال بارهای افقی و عمودی دارند.

قاب در اصل به سازه‌ای گفته می‌شود که با استفاده از آن، تیر را توسط مفصل‌های گوناگونی به ستون متصل می‌کنند. این نوع اتصال که بسیار ساده انجام می‌شود، موجب جدا شدن تیرها و ستون‌ها از هم شده و زاویه‌ای حدودا 90 درجه (یا پایین‌تر) بین آنها بوجود می‌آورد. (در واقع هیچ‌گونه لنگری ساخته نمی‌شود)

این سیستم‌ها برای حفظ سازه در مقابل نیروهایی مانند باد، وزن ساختار و زلزله به‌کار می‌روند.  نکته‌ای که باید به آن توجه کنید این است که در مورد استحکام سازه‌ها، دقت در مسائلی مانند اجرای قالب‌بندی فونداسیون، قاب و خرپا اهمیت ویژه‌ای دارد.

انواع قاب‌‌‌های ساختمانی

با توجه به کاربرد هر ساختمان و نیازهای بنا، انواع متفاوتی از این قالب‌ها با تنوع بالا موجود هستند. در ادامه این بخش می‌خواهیم دسته‌بندی آنها را بررسی و هر کدام را تعریف کنیم.

قاب ساختمانی ساده

در این سیستم، تمامی اتصالات به‌طور مفصلی انجام می‌شوند و به هیچ‌وجه نمی‌توان نیروهای لنگری را منتقل کرد. وظیفه اصلی تیرها و ستون‌ها در متد ساده، انتقال دادن بارهای مرده و زنده، ابتدا به فونداسیون و پس از آن به زمین است.

قاب خمشی

از این سیستم برای دفاع در برابر نیروهای جانبی مانند زلزله استفاده می‌کنند. این نوع خود به سه دسته قاب خمشی معمولی، فولادی، ویژه و متوسط تقسیم می‌شود.

قاب خمشی معمولی

این سیستم، بسیار دقیق ساخته می‌شود و از تغییر شکل‌های فرا ارتجاعی در صورت وقوع زلزله پیش‌گیری می‌کند؛ البته ممکن است در این حین آسیب‌هایی به بنا وارد شود. با‌توجه به این مورد در مناطقی که احتمال زلزله زیاد باشد، از آن استفاده نمی‌شود.

قاب خمشی فولادی

در ساختمان‌های اداری از این سیستم استفاده می‌شود؛ چون رفت‌و‌آمد در این مکان‌ها زیاد است و نیاز به فضایی منعطف و آزاد برای انجام فعالیت‌های مختلف می‌باشد. در این نوع متد، از دیوارهای برشی یا مهاربندها استفاده نمی‌شود و بارهای جانبی بوسیله آن مهار می‌شوند.

قاب خمشی ویژه

این نوع سیستم، مقاومت بالایی دارد و از تغییر شکل‌های فرا ارتجاعی پیش‌گیری می‌کند. از این متد در مناطقی با احتمال وقوع زلزله یا بادهای شدید و طوفان‌ها استفاده می‌شود.

قاب خمشی متوسط

مقاومت این سیستم‌ها در برابر تغییر شکل‌های فرا ارتجاعی بسیار کم است. در این روش از مفاصل پلاستیکی در اواخر تیر و بعد از قسمت اتصال تیر به ستون استفاده می‌کنند. این متد در مناطقی با احتمال زلزله پایین یا متوسط کاربرد دارند.

قاب‌‌های مهاربندی‌‌شده

یک نوع دیگر از قاب ساختمانی، سیستم مهاربندی شده‌است که اعضای افقی، عمودی و قطری دارد. اعضای افقی حاوی تیرها، اعضای عمودی (قائم) حاوی ستون‌ها و اعضای قطری نیز شامل مهاربندی‌ها هستند. این سیستم در برابر نیروهای جانبی از سازه حافظت می‌کند و به دو شکل همگرا و واگرا اجرا می‌شود. در بادبند یا مهاربندهای همگرا، محور اعضای قطری در نقطه‌ای از ستون یا تیر در محلی که همدیگر را قطع می‌کنند، به یکدیگر نزدیک می‌شوند.



:: برچسب‌ها: قاب ساختمانی , ساختمان , ساختمان سازی ,
:: بازدید از این مطلب : 142
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : یک شنبه 31 ارديبهشت 1402 | نظرات ()
نوشته شده توسط : رها رادفر

پروفیل قاب فرانسوی در گروه پروفیل های باز قرار دارد. روش تولید چهارچوب فلزی فرانسوی به وسیله فرایند نورد گرم و با دستگاه رول فرمینگ انجام می شود. ضخامت تولیدی آن 2 تا 2.5 میلی متر بوده و در طول 6 متر تولید می شود.

روش تولید پروفیل فلزی فرانسوی

این پروفیل با ورق سیاه تهیه می شود. برای تولید آن در قدم اول ورق سیاه خریداری شده را به کارخانه تولید قاب فرانسوی می فرستند.

در قدم بعدی با دستگاه های مخصوص نواربری، ورق را درابعاد و اندازه های دلخواه برش می زنند.

در مرحله بعد ورق به سمت دستگاه رول فرمینگ فرستاده می شود و در آن جا در مرحله رول فرمینگ به وسیله غلتک نورد سرد و با ایجاد فشار بر سطح ورق، شکل آن تغییر کرده و بعد از فرایند شکل دهی ورق به قاب فرانسوی تبدیل می شود.

قیمت پروفیل چهارچوب فلزی فرانسوی متاثر از چه عواملی است؟

 عوامل مختلفی در قیمت چهارچوب فرانسوی تاثیرگذار هستند که شامل قطر فلز به کار رفته در پروفیل، سایز و ابعاد چهارچوب و … می‌باشد. قیمت روز پروفیل چهارچوب فرانسوی بر اساس معیارهایی همچون قیمت مواد اولیه ،هزینه حمل و نقل و قیمت بازارهای داخلی و جهانی محاسبه می‌گردد.

کاربرد قاب فلزی فرانسوی

از چهارچوب فلزی فرانسوی اکثرا برای چهارچوب درب ورودی ساختمان و درهای داخل منازل و اتاق ها مصرف می شود.

 

 


:: برچسب‌ها: چهارچوب فلزی فرانسوی , چهارچوب , چهارچوب فلزی ,
:: بازدید از این مطلب : 111
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : چهار شنبه 20 ارديبهشت 1402 | نظرات ()
نوشته شده توسط : رها رادفر

لوله اسپیرال یکی از پرکاربردترین انواع لوله است که در صنایع مختلف کاربردهای متفاوتی دارد. این لوله های فولادی به صورت مارپیچ از ورق های فولادی با ضخامت های مختلف تولید می شوند و به دلیل ویژگی های منحصر به فرد این لوله فولادی در صنایع گاز و نفت نیز کاربرد دارد. 

همانطور که گفته شد این لوله فولادی به صورت مارپیچ از ورق های فولادی با ضخامت های مختلف تولید می شود. فضای داخلی این لوله دارای سطحی صاف و یکنواخت است تا تلفات ناشی از اصطکاک را کاهش دهد و این لوله را برای انتقال سیالات آماده کند. اما در سطح بیرونی لوله دارای درز جوشی است که مقاومت آن را 2.5 برابر درز مستقیم یا لوله جوشی می کند.

جوش یا درزهای مارپیچ روی سطح لوله اسپیرال باعث شده است که این لوله حداکثر استحکام و مقاومت فشاری را داشته باشد.

نحوه تولید لوله اسپیرال

 روش تولید لوله اسپیرال بدین صورت است که پس از صاف شدن ورق فولادی به کمک غلتک، لبه های آن از ضایعات پاک می شود و سپس لوله مارپیچ به دو صورت یک مرحله ای و دو مرحله ای تولید می شود.

تک مرحله‌ای

این روش سه مرحله دارد. در مرحله اول قسمت ابتدایی ورق های فولادی به هم جوش داده شده و اطراف لبه ها صاف می شود. سپس لبه ورق خم می شود تا از برجستگی غیر قابل فشار جلوگیری شود.

در مرحله جوشکاری زیرپودری در لوله مارپیچی ابتدا لبه داخلی ورق و سپس لبه بیرونی توسط دستگاه جوش زیرپودری جوش داده می شود. پس از آن، نوبت برش لوله است. نکته اصلی در این روش تولید کندی آن به دلیل محدود بودن سرعت جوش زیرپودر می باشد.

دو مرحله‌ای

 این روش تولید نیز مانند روش تک مرحله ای است. با این تفاوت که شکل دهی ورق توسط GMAW انجام می شود یعنی در مرحله جوشکاری از داخل و خارج توسط چندین دستگاه جوش زیرپودری درز انجام می شود. این تفاوت باعث شده راندمان تولید بالاتر رفته و سرعت این روش چهار برابر روش تک مرحله ای باشد.

مزایای لوله اسپیرال

لوله اسپیرال دارای مزایا و ویژگی های منحصر به فردی نسبت به لوله جوشی می باشد که در ادامه به بررسی آنها می پردازیم:

بدون محدودیت در طول لوله مارپیچ
استحکام و مقاومت بالا
استفاده کمتر از فلنج
در انواع مختلف برای کاربردهای مختلف تولید می شود
اندازه گیری آسان تر جریان هوا
تصفیه راحت تر
نشتی هوا کمتر
استحکام بالا در برابر شکستگی و ترک خوردگی
هزینه تولید بسیار پایین در مقایسه با سایر لوله های جوش داده شده
تولید لوله های قطر بزرگ تا 120 اینچ
شکل پذیری زیاد

کاربرد لوله اسپیرال

از این لوله ها در مراکز عمومی، کلینیک ها و بیمارستان ها، تجمعات و مکان های تفریحی، ساختمان های اداری و انبارها برای سیستم های گرمایش و تهویه مطبوع استفاده می شود. موارد زیر از جمله مهمترین کاربردهای لوله اسپیرال می باشد.

این لوله ها خواص مکانیکی بسیار بالایی دارند و به دلیل مسطح بودن فضای داخلی لوله باعث انتقال بهتر جریان سیال خواهند شد.
به دلیل وجود شیارهای جوشی روی سطح مارپیچ آن یکی از مقاوم ترین لوله ها بوده و در برابر ترک و شکستگی لوله از استحکام بالایی برخوردار است.
برای استفاده در سیستم های شتاب بالا و تهویه مطبوع فشار بالا مناسب است.
لوله های اسپیرال در سیستم های تهویه، حذف گرد و غبار و تخلیه مونوکسید کربن استفاده می شود.
لوله های مارپیچ در صنایع مختلفی مانند: صنعت نفت و گاز (برق، شیمیایی، انرژی حرارتی، آب و فاضلاب و همچنین سازه های پل و فلزی) کاربرد دارند.



:: برچسب‌ها: لوله , لوله فولادی , لوله اسپیرال ,
:: بازدید از این مطلب : 145
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : چهار شنبه 6 ارديبهشت 1402 | نظرات ()